Alimentació en edat escolar

Després d'un merescut descans de vacances els nens s'enfronten de nou a la "tornada a l'escola" per la qual necessitaran estar ben preparats. És habitual abandonar els hàbits d'alimentació saludable durant els mesos d'estiu, per això és important tornar-los a recuperar el més aviat possible.

La dieta dels nens en edat escolar cal que sigui equilibrada en quant a la proporció i varietat d'aliments, cal que aporti l'energia suficient per poder realitzar les activitats pròpies de l'edat. Per això hem d'oferir als nens una àmplia varietat d'aliments que resultin atractius i agradables procurant incloure aliments de tots els grups, tal i com es recomana a la piràmide dels aliments.

El repartiment de calories al llarg del dia s'hauria de distribuir en 4-5 preses. En l'opció de 5 preses l'aportació calòrica es distribueix en 20% esmorzar, 10-15% segon esmorzar, 25-35% dinar, 10-15% berenar i 25% sopar. En molts casos els nens comencen el dia amb un esmorzar insuficient, ja que en alguns casos l'esmorzar no es considera un àpat principal. Això influeix negativament en el rendiment físic i escolar dels nens. Un bon esmorzar ha d'incloure cereals, làctics i fruita.

En moltes ocasions, l'àpat central del dia es duu a terme en l'àmbit escolar. Aquest pot ser un bon lloc estratègic per desenvolupar una correcta educació nutricional tant en el que fa referència a la ingesta correcta de nutrients com en l'adquisició d'hàbits adequats i activitats saludables. Els pares han de conèixer el pla mensual d'àpats per poder complementar a casa aquells aliments que no es consumeixen al centre escolar.

Són molts els nens que realitzen algun dinar o sopar setmanal a casa dels avis, això els responsabilitza en part de la bona alimentació dels seus néts. Un estudi recent sobre la influència dels avis en l'alimentació dels nens fet per la Federación Española de Sociedades de Nutrición, Alimentación y Dietética (Fesnad) en col·laboració amb l'Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) posa de manifest que 2 de cada 3 avis fomenten entre els seus néts la dieta mediterrània degut a que els seus hàbits alimentaris segueixen sent sans i aixó ho transmeten a les seves famílies. Els avis preparen el seu dinar habitual i els nens s'adapten a aquesta dieta i, en cas de que no els hi agradi, no realitzen cap acció, donat que són del parer de que cal menjar de tot.

L'abandonament dels hàbits de vida saludable està provocant l'augment de l'obesitat infantil, és per això que al 2005 des del Ministerio de Sanidad y Consumo, a través de AESAN, es va posar en marxa l'estratègia Naos (Estrategia para la Nutrición, Actividad Física y Prevención de la Obesidad) per a sensibilitzar a la població del problema que representa la obesitat i impulsar totes les activitats per aconseguir, en especial en nen i adolescents, que adquireixin hàbits de vida saludables, a través d'una alimentació saludable i pràctica regular d'activitat física.

Una alimentació correcta des de la infantesa protegirà als nens, durant la seva vida adulta, de problemes relacionats amb l'alimentació: obesitat, diabetis o hipertensió, entre d'altres malalties.

 

REFERÈNCIES:

·         Nutrición y Salud. Consigue una vida saludable. (1-10 años)Nutrición en la niñez http://www.henufood.com/ 

·         La alimentación de tus niños y niñas. Nutrición saludable de la infancia a la adolescencia. Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN). Ministerio de Sanidad, Política Social e Igualdad. 2010 (http://www.aesan.msc.es/AESAN/docs/docs/publicaciones_estudios/nutricion/Manual_alimentacion_Diciembre_2007.pdf)

·         Estrategia Naos. (http://www.naos.aesan.mspsi.es/naos/estrategia/que_es/)

Valora aqueste article