Alimentació saludable: suficient, equilibrada

L'alimentació saludable es defineix com la que possibilita que l'individu mantingui un òptim estat de salut, a la vegada que li permet l'exercici de les diferents activitats que comporta cada tipus de feina (1) . Ha d'aportar una quantitat adequada i variada d'aliments, proporcionant equilibradament els nutrients qualitativament i quantitativament necessaris per al funcionament normal de l'organisme, en el moment actual però també en el futur (2) .

De manera més detallada, descrivim l'alimentació saludable com aquella que és:

•  Suficient en energia i nutrients, és a dir, que aporta la quantitat de calories i nutrients necessaris per mantenir les funcions vitals i per realitzar les activitats físiques i intel·lectuals diàries.

•  Equilibrada, que respecta el percentatge recomanat dels diferents macronutrients (50-55% de hidrats de carboni, 30-35% de greixos i 12-15% de proteïnes).

•  Variada; com que no existeix cap aliment que aporti tots els nutrients i en les quantitats idònies que necessita l'organisme, només escollint una àmplia varietat d'aliments saludables, aconseguirem cobrir els nostres requeriments.

•  Adaptada a les necessitats fisiològiques (infància, embaràs, vellesa,…), però també geogràfiques, religioses, culturals, etc.

Encara que aquestes premisses són importants per a l'equilibri nutricional i, per tant, per al manteniment d'una bona salut, no s'ha d'oblidar l'aspecte convivencial dels àpats i el plaer que es relaciona amb l'acte de menjar, incloent aspectes gastronòmics, socials, culturals, etc.


Guies alimentàries: la piràmide de l'alimentació saludable

Les guies alimentàries sorgeixen amb la finalitat d'adaptar els coneixements científics sobre requeriments nutricionals i composició d'aliments en missatges pràctics que facilitin a les persones la selecció i el consum d'aliments saludables (3) .

Aquests instruments educatius són complementats, moltes vegades, per representacions gràfiques, algunes de les quals són tan conegudes com les antigues rodes d'aliments o les més actuals piràmides. Precisament, una de les que més s'utilitza actualment és la piràmide de l'alimentació saludable de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (figura 1) (4) , que separa els aliments que es recomana consumir diàriament (de color blau) dels de consum ocasional (de color groc). A les guies alimentàries espanyoles, apareixen també les freqüències recomanades de consum, diàries i setmanals, de cada grup d'aliments (taula 1) i les equivalències de pes de cada ració (en cru i net) (taula 2).


Figura 1. Piràmide de l'alimentació saludable (SENC, 2004).

Taula 1. Freqüència recomanada de consum de cada grup d'aliments (4) .

GRUPS D'ALIMENTS

FREQÜÈNCIA RECOMANADA

Pa, cereals, cereals integrals, arròs, pasta, patates

4-6 racions al dia


Verdures i hortalisses

= 2 racions al dia

Fruites

= 3 racions al dia

Làctics


Adults: 2-3 racions al dia

Infància: 2-4 racions al dia

Adolescència: 3-4 racions al dia

Embaràs: 3-4 racions al dia

Lactància: 4-6 racions al dia

Majors 65 anys: 3 racions al dia

Aliments proteics

Peix i marisc

Carns magres

Llegums

Fruites seques

Ous

2 racions al dia

3-4 racions/setmana

3-4 racions/setmana

2-4 racions/setmana

3-7 racions/setmana

3-4 racions/setmana

Oli d'oliva

3-6 racions al dia

Aigua de beguda

4-8 racions al dia

Vi/cervesa

consum opcional i moderat* en adults

* moderat: 1 copa de vi (100 ml)/dia en dones, i 2 copes de vi (100 ml)/dia en homes

En el vèrtex de la piràmide trobem un grup d'aliments dels que se'n recomana un consum ocasional, degut a la seva elevada aportació en sucres, greixos saturats i sal, com són la brioixeria, la mantega i la margarina, els dolços i caramels, els pastissos, les begudes refrescants, els gelats, les patates xips, les carns grasses i els embotits, etc.


Taula 2. Pes de cada ració (en cru i net)

1 RACIÓ DE:

MESURES CASOLANES I PESOS

Pa, arròs, pasta, patates

- 3-4 llesques de pa o un panet (40- 60 g )

- 1 plat d'arròs o pasta (60- 80 g crus)

- 1 patata mitjana (150- 200 g )

Verdures i hortalisses

- 1 plat d'amanida o verdura cuita (150- 200 g )

- 1 parell de pastanagues, 1 tomàquet gran,...

Fruites


- 1 peça mitjana de fruita: pera, poma, préssec, plàtan, etc. (120- 200 g )

- 2 o 3 mandarines

- 3 o 4 albercocs

- 1 tassa de maduixes o cireres

- 2 talls de meló

Làctics


- 200-250 ml llet (1 tassa)

- 2 iogurts

- 2-3 talls de formatge (40- 60 g )

- 80- 125 g formatge fresc

Proteics


- 100 g carn

- 125- 150 g peix

- ¼ pollastre o conill

- 1-2 ous

- 1 plat de llegums (60- 80 g crus)

- 1 grapat o ració individual de fruites seques (20- 30 g )

Oli d'oliva

- 1 cullerada sopera (10 ml)

Agua de beguda

- 1 got (200 ml)

Cervesa o vi

- 1 copa de vi (100 ml)

- 1 got de cervesa (200 ml)


Referències bibliogràfiques

(1) Alimentación saludable del adulto. En: Cervera P, Clapés J, Rigolfas R. Alimentación y dietoterapia. 4ª ed. Madrid: McGraw-Hill Interamericana; 2004. p. 119-139.

(2) Olveira G, González S. Nutrición en el adulto. En: Gil Á, ed. Tratado de Nutrición. Madrid: Acción Médica; 2005. p.391-432.

(3) Peña M, Molina V. Guías alimentarias y promoción de la salud en América Latina. Washington DC: Organización Panamericana de la Salud, Instituto de Nutrición de Centroamérica y Panamá (INCAP); 1998.

(4) Guía de la alimentación saludable. Madrid: SENC; 2004.

Valora aqueste article