ALIMENTS SALUDABLES: Prebiòtics i probiòtics

Ja fa uns anys que els supermercats i les botigues especialitzades ens ofereixen productes enriquits amb components prebiòtics i probiòtics. Però molt sovint no queda clar què son, com funcionen, els seus beneficis per la nostra salut o el seu “ús”.  Els productes que se’ns ofereixen són generalment làctics com el iogurt i altres làctics que ofereixen aquesta aportació com a reclam publicitari, cosa que no té res de dolent. El que és important és saber quins beneficis tenen per a nosaltres i com i quan els hem de fer servir.

 

Quan parlem d’aliments prebiòtics i probiòtics normalment ens referim a productes enriquits amb components que ajuden a prevenir i solucionar problemes de salut relacionats generalment amb l'aparell digestiu. Però hi ha molts productes que contenen aquests elements de manera natural.

Pel que fa als prebiòtics, parlem d’ingredients o substàncies que ajuden al creixement de bactèries intestinals necessàries per al nostre organisme. Els més importants i estudiats són els hidrats de carboni, que afavoreixen el creixement de bacteris beneficiosos pel nostre intestí, on es produeix una bona part del procés digestiu del que mengem. La major part d’aquests prebiòtics es troben de forma natural a vegetals com l’all, la ceba, la carxofa i diverses fruites. Però avui dia s’estan creant productes als que aquests elements s'afegeixen com a aportació extra, generalment productes làctics com ara iogurts i llet enriquida.  

Per altra banda trobem els probiòtics. En aquest cas parlem de diferents tipus de bacteris que es formen en productes làctics fermentats com els iogurts o el kèfir, que poden afavorir la flora intestinal, imprescindible per a una bona digestió i, per tant, una bona salut. Actualment, com en el cas dels prebiòtics, es creen productes làctics enriquits amb aquests tipus d'ingredients.

A aquestes alçades s’haurà ja intuït que tant els prebiòtics com els probiòtics són imprescindibles per a una bona digestió i  una bona salut, que es troben de manera natural als aliments i que uns són complementaris dels altres, ja que els prebiòtics vénen a ser potenciadors de l’aparició de probiòtics. En casos generals, una bona alimentació serà suficient per a obtenir aquesta flora intestinal i garantir el seu manteniment. Però cada persona és un món i sempre hi ha casos en què hi ha desajustos al nostre organisme. Molt sovint afecten el nostre funcionament intestinal i cal regenerar-lo.

Les mancances o els casos de desajustos són molt diversos: hi ha casos que són propis de la persona, de vegades a causa d’una ingestió escassa de certs productes senzillament perquè no agraden. En altres casos la mancança pot ser deguda a l’estrès, molt sovint a infeccions on són els microorganismes patògens els que envaeixen el nostre intestí i provoquen diarrees, etc. També és comuna la destrucció de la nostra flora intestinal durant la ingestió d’antibiòtics, per la qual cosa en aquestes circumstàncies és molt important l’alimentació per a restaurar la nostra flora.

És en aquests casos quan hem de tenir més en compte la nostra alimentació i saber quins productes contenen aquests tipus d'ingredients, sigui de manera natural o afegits.  Com hem dit, dependrà sempre de cada persona del tipus de productes que caldrà potenciar i de si serà necessari passar a una alimentació enriquida. En qualsevol cas, ens trobem davant de productes i substàncies que no són nocives pel nostre organisme i que, de forma preventiva, podem prendre sense cap mena de problema.

 

Valora aqueste article