Consells Alimentaris per a l'hipercolesterlolèmia

El colesterol és un component gras que pot procedir dels aliments i que també és fabricat pel propi organisme en el fetge. Aquest regula funcions fisiològiques importants, és precursor de la vitamina D, d’algunes hormones, forma part de les membranes cel·lulars, etc.

El colesterol es troba al plasma sanguini unit a unes substàncies anomenades lipoproteïnes. Quan va unit a les HDL (sigles en anglès de la “lipoproteïna d’alta densitat) és  transportat al fetge on, després de ser transformat, s’elimina de l’organisme, cosa que permet prevenir les acumulacions de greix i colesterol a les artèries. Quan es troba unit a les LDL (“lipoproteïna de baixa densitat”) es transporta a les cèl·lules i es pot acumular a les artèries, dificultant el pas de la sang.

Si e colesterol que circula per la sang és elevat (per sobre de 200 ml/dl) es parla d’hipercolesterolèmia. Aquesta pot ser familiar (quan es dóna de jove i suposa un risc elevat de cardiopaties) o poligènica, que és la manera més habitual i es presenta sovint en persones amb sobrepès i obesitat.

Aliments i colesterol
Els greixos saturats són la principal causa de l’augment de colesterol en sang, pel seu contingut en àcids grassos saturats degut als quals es generen més partícules d’LDL.L’excés de colesterol alimentari també augmenta la taxa de colesterol en sang, en especial de l’LDL, i es troba en aliments d’origen animal: En el greix dels làctics, en el greix de la carn, en el rovell d’ou i també en el marisc.

Un altre tipus de greix que pot augmentar el colesterol total i l’LDL i alhora reduir l’HDL són els greixos trans, que procedeixen de la transformació d’olis en un producte sòlid (hidrogenació), com la margarina i els greixos de rebosteria.

En canvi, els àcids grassos monoinsaturats presents a l’oli d’oliva ajuden a reduir els nivells d’LDL, i els àcids grassos poliinsaturats omega-3, presents en el peix blau i els fruits secs (nous, ametlles..) tenen una acció beneficiosa, ja que augmenten les HDL i disminueixen els triglicèrids plasmàtics i la viscositat sanguínia.

Recomanacions alimentàries

 • Aconseguir o mantenir un pes saludable.
 • Reduir el consum de greixos saturats i colesterol:
  • Escollir carns magres i eliminar el greix visible (si és possible, abans de la cocció).
  • Escollir la llet, les llets fermentades i els iogurts parcialment desnatats.
  • Consumir amb més freqüència peix que carn, i algun cop per setmana escollir peix blau.
  • Fer servir olis vegetals, preferentment oli d’oliva.
 • Moderar el consum de carns i potenciar el de llegums.
 • Menjar unes 2-3 peces de fruita (una de les quals un cítric) i 2-3 racions de verdura (una de les quals amanida) al dia.
 • Restringir els sucres d’addicció: Sucre, mel, melmelades, begudes refrescants, etc.
 • En cas de consumir begudes amb alcohol, escollir les fermentades (vi, cervesa, cava i sidra) i sempre amb moderació.
 • L’aigua és la beguda fisiològica per excel·lència.
 • Suprimir el tabac i fer exercici físic moderat.

Valora aqueste article