Digestions agradables

És habitual a molts àpats, especialment a les celebracions i als àpats de compromís, menjar diversos aliments i en quantitat. El nostre organisme de vegades se’n ressent i li costa païr bé, desencadenant símptomes com la pirosi (sensació de cremor), la distensió abdominal o flatulències. Tot això es pot evitar seguint algunes indicacions i coneixent els aliments que ingerim i les seves propietats, a fi de poder seguir gaudint del menjar de forma sana i sense patir.

 

En general, un àpat hauria d’estar compost per tots els grups d'aliments bàsics, però s’haurien de regular les seves quantitats i proporcions, reduint els difícils de païr i intercalant-hi els que ens puguin afavorir. Quins són els primers i quins els segons?

Entre els aliments de digestió més difícil hi ha els greixos i les proteïnes d’origen animal: guisats, carn d’olla, embotits, formatges, postres làctics o amb molt d’ou... Sempre que elaborem plats intentarem retirar la quantitat més alta de greix dels mateixos i en qualsevol cas en moderarem la quantitat. En un rostit descartarem el greix que expulsi l’aliment, en una escudella amb carn d'olla anirem retirant el greix que es va formant a la superfície. En el cas dels embotits, formatges, postres o salses cremoses (que basen una gran part del seu sabor en el greix) optarem per controlar el seu consum.

Per altra banda hi ha molts aliments que ajuden el nostre organisme a païr els aliments i a pal·liar els efectes produïts pels excessos. Les verdures, les hortalisses i les fruites tenen nombrosos efectes terapèutics.  Verdures i hortalisses tenen la virtut de preparar el nostre estomac i estimular els processos digestius. La patata, per exemple, neutralitza l’excés d’àcid i la pastanaga calma la pirosi i el dolor d’estomac. Les fruites, per altra banda, també tenen les seves virtuts. La magrana redueix l’acidesa i el reflux d’esòfag, la poma desinfla la mucosa digestiva i la pinya (crua i fresca) ajuda a digerir les proteïnes, raó per la qual és tant popular en els àpats nadalencs.  També algunes espècies, herbes aromàtiques i flors com la camamilla, l’anís estrellat, el fonoll o el romaní tenen propietats fito-terapèutiques utilitzades en plats, postres i infusions. Molts d’aquests productes de l’hort també poden aparèixer en sorbets entre plat i plat, donant un respir al menú i ajudant-nos a preparar-nos per al següent plat.

Per acabar, cal no oblidar la importància que té la manera com mengem. Per començar escollirem un menú equilibrat evitant un excés de plats molt greixosos i proteics. És important  mastegar bé els aliments per a facilitar la seva digestió i donar-nos un temps per als àpats de com a mínim mitja hora. Al cap i a la fi, es tracta de gaudir de l’àpat de forma equilibrada per a poder-ho seguir fent durant molt de temps.

 

 

Valora aqueste article