El tomàquet i les seves propietats saludables

El tomàquet és l'hortalissa més consumida a Espanya i el seu consum ha crescut ràpidament durant els últims anys.

El tomàquet és el fruit de Solanum lycopersicum i és una baia amb molt de color quan està madura oscil·lant des dels tons grocs fins als vermells intensos degut als pigments naturals licopè i carotè.  

El tomàquet proporciona una escassa aportació calòrica (20 Kcal/100 g de producte) degut a que el major component que té és l'aigua seguida dels hidrats de carboni. Aquests sucres són responsables del lleuger gust dolç i els àcids orgànics del característic sabor àcid. En la seva composició nutricional destaca l'aportació de minerals com el potasi i el magnesi; vitamines B1, B2, B5 i C; carotenoides com licopè i compostos polifenòlics. El tomàquet és la principal font de vitamina C a l'estiu.

Existeixen diverses varietats de tomàquet: en branca, de pera, cherry, verds, de Montserrat, de Raf, així com varietats locals. El tomàquet està present als mercats durant pràcticament tot l'any.

Cada vegada s'està fent més popular el cultiu orgànic del tomàquet, tot i que hi ha estudis contradictoris sobre les millores nutricionals i funcionals que aporten respecte als tomàquets de cultiu tradicional.

El tomàquet es consumeix cru, ja sigui en amanides, gaspachos i sucs o cuinat en forma de salses, escalibades, en mermelada. La cocció del tomàquet influeix en la biodisponibilitat de certs nutrients. En el cas del licopè la cocció, així com l'adició d'oli d'oliva, millora la seva biodisponibilitat, però en el cas de les vitamines els processos tèrmics les inactiven al igual que els polifenols.

El licopè i la viamina C són compostos antioxidants que proporcionen efectes beneficiosos per la salut fent que el consum regular de tomàquets s'hagi associat a un menor risc de patir malalties cròniques no transmisibles. Els compostos polifenòlics a més de les seves característiques com antioxidants tenen altres mecanismes d'acció diferents que també ajuden als efectes saludables del tomàquet.

Entre els efectes saludables que se li atribueixen al tomàquet hi trobem l'efecte antihipertensiu, l'efecte antiagregant plaquetari o l'efecte de millora en la funció endotelial.

Referències:

Borguini, R. G. Tomatoes and Tomato Products as Dietary Sources of Antioxidants Food Reviews International (2009) 25(4): 313-325

 

Gahler.S, Otto. K, Böhm. V. Alteration of Vitamin c, Total Phenolics, and antioxidant Capacity as Affected by Processing Tomatoes to Different Products. 2003.Journal of Agriculture and Food Chemistry. 51, 7692-7968.

Valora aqueste article