El vi i els seus beneficis per al cor

Considerat medicina per a l'ànima, font d'alegria i lubrificant social, el vi es descobreix també com a protector del nostre cor. I no és una metàfora. La seva composició, rica en polifenols, protegeix el nostre organisme de riscos cardiovasculars.
 
Durant els últims anys s'han realitzat una sèrie d'estudis relacionats amb el consum de vi en diferents països i la relació amb els trastorns cardiovasculars. En la majoria dels casos han demostrat que el vi, especialment el negre, pot ser beneficiós per a la nostra salut i especialment per al nostre cor. Una de les investigacions pioneres, realitzada per l'Organització Mundial de la Salut en 1989, va demostrar que les taxes de mortalitat degudes a trastorns cardiovasculars a França eren molt menors que en el Regne Unit i Estats Units, encara que en aquests últims el consum de greixos saturats i la ingestió d'alcohol eren similars al país gal.

L'explicació a tot això es va atribuir de forma lògica a una alimentació basada en la dieta mediterrània i, molt especialment, en el consum moderat de vi. I és que el vi té un paper fonamental en la disminució de riscos cardiovasculars gràcies als denominats polifenols, els quals tenen un alt valor antioxidant. Aquests polifenols actuen preventivament de forma doble. D'una banda tenen la capacitat de captar els radicals lliures evitant així la seva acció tòxica en les nostres cèl•lules. D'altra banda, inhibeixen l'oxidació de les LDL (colesterol dolent).
Aquests polifenols es troben principalment en la pell i les llavors del raïm, per la qual cosa seran més presents en el vi negre –elaborat a partir de l'extracció de les substàncies de la pell i llavors– que en el blanc –en el qual s'evita aquesta extracció o és molt lleu–. També la varietat de raïm presenta nivells diferents de polifenols: la Cabernet Sauvignon o la Tempranillo són especialment riques en aquests compostos. Però també van a ser factors importants el terreny on es conrea, les hores de sol que rep la planta, les pluges i les pràctiques de cultiu.

Recents estudis estan demostrant també que, a més dels polifenols, el vi conté una substància anomenada reveratrol, que dificulta la proliferació de cèl•lules cancerígena.

Així i tot, cal tenir en compte que el consum de vi no solament comporta beneficis. El vi conté alcohol, causant d'hipertensió, arítmies i fins i tot problemes de sobrepès. Amb la qual cosa no s'anima a un abstemi a consumir vi ni a augmentar la dosi a persones que ja ho beuen. Hi ha una proporció adequada quant a ingestió moderada d'alcohol i els beneficis que reportarà per al nostre organisme. Es calculen unes 4 copes al dia com a màxim per als homes i unes 2 i mitjana per a les dones, sempre depenent de la constitució de cada persona. També cal tenir en compte casos en els quals no s'hauria de beure alcohol. Encara que el vi pugui ser beneficiós per al cor, l'alcohol pot ser nociu en casos de cardiopaties i en persones que han sofert un infart de miocardi agut.

Així doncs, tal vegada no som bevedors de vi o no podem consumir alcohol. Hem de prescindir per tant dels beneficis dels polifenols? No. Com vam dir, aquestes substàncies es troben en el raïm, que podem consumir de diferents maneres. També les trobem en altres fruits com les pomes, així com en les cebes o en l'et. La soia és una bona font de polifenols.
 
Bartimeus, P.; 100 alimentos que curan. Grijalbo (2009) Barcelona
Fernández Martín-Granizo, I; El vino y la salud. Everest (1999) Barcelona
McGee, H.; La cocina y los alimentos. Debate (2007). Barcelona

Valora aqueste article