La dieta alternativa

Dia a dia va creixent l'interès per les dietes anomenades alternatives. Ens referim a dietes que en general eliminen el consum d’aliments d’origen animal i tracten de substituir-los per altres d’origen vegetal. Sobre aquestes dietes hi ha mites que cal desmentir i pràctiques que cal tenir en compte pel seu valor nutricional.

Hi ha diferents raons per les que s’opta per aquest tipus de pràctiques alimentàries, així com també hi ha diferents graus de consum vegetarià. Des d'aquells que accepten el consum de peix fins als que consumeixen el producte d'animals com ara els ous i la llet -anomenats ovolactovegetarians- o els que només consumeixen làctics. Els vegetarians més extrems, els vegans, només consumeixen productes d’origen vegetal, arribant a ser en alguns casos frugívors (només consumeixen fruita i fruits secs) o crudívors (només consumeixen productes crus). 

Hi ha elements de la dieta vegetariana que val la pena tenir en compte. Per una banda, el consum de vegetals forma part indispensable d’una dieta equilibrada que costa mantenir en la nostra societat, més inclinada al consum de productes animals. Per altra banda, l’eliminació de proteïnes i altres nutrients que aporten aquests aliment animals obliga les dietes alternatives a conèixer bé els productes vegetals i saber com combinar-los per a treure’n el màxim profit pel que fa als nutrients necessaris i a les seves qualitats organolèptiques (sabor, aroma, textura...), la qual cosa és interessant per a qualsevol tipus d'alimentació.   

D’entrada, podem afirmar que una dieta vegetariana que accepta el consum de llet i ous aporta menys greixos i més fibra sense un dèficit important de nutrients essencials. Això redueix els índex de colesterol, d’obesitat i també redueix les possibilitats de gestar un càncer. Una dieta convencional basada en aquests principis (carn si, però en menys quantitat) es pot apropar a aquests paràmetres i millorar la nostra alimentació.

Tot i amb això, en aquest tipus de dietes hi ha la possibilitat de carències en proteïnes, ferro, calci i vitamina B12. Per això és important conèixer quins productes d’origen animal els aporten i quins productes d’origen vegetal els poden substituir. Per exemple, la combinació entre cereals i llegums està especialment indicada per a aconseguir una aportació de proteïnes suficient. També les podem obtenir a partir de productes elaborats amb soja. A partir de productes rics en llevats (pa, cerveses, llevat sec...) podem aconseguir aportacions de vitamina B12 que d’una altra manera només trobem a les carns i els ous.

Pot ser interessant adaptar aquestes solucions per a completar i millorar la nostra dieta, fent-la més saludable, variada, gustosa i completa sigui quin sigui el nostre estil de vida. 

 

Valora aqueste article