La importància de l’activitat física en la vida diària

L’estil de vida actual als països industrialitzats implica una despesa poc significativa d’energia en la realització de la major part de tasques quotidianes. El sedentarisme, causat per les comoditats modernes, junt amb unes activitats d’oci basades en la televisió, el cinema, l’ordinador, etc, suposen, a part d’un estalvi en la despesa calòrica, un nivell d’inactivitat física que a la llarga pot afectar la forma física, el pes corporal i en conseqüència la salut.

L’activitat física contribueix a millorar diversos aspectes relacionats amb la forma física, com ara la resistència cardio-respiratòria, la força, la flexibilitat, etc. Això fa millorar la capacitat de desenvolupar les tasques quotidianes sense cansar-se, deixant energia suficient per a gaudir de les activitats de lleure i per a satisfer necessitats imprevistes. L’exercici físic practicat de forma regular no només és beneficiós en la prevenció del sobrepès i la obesitat, si no que també augmenta la densitat òssia, ja que potencia la formació de l’os mitjançant el dipòsit de calci, redueix el greix corporal, augmenta la musculatura i redueix els factors de risc de malalties cròniques com la diabetis, les cardiopaties i alguns tipus de càncer, ja que millora la tolerància a la glucosa i la sensibilitat a la insulina, normalitza els nivells de colesterol i redueix la tensió arterial. No s’ha d’oblidar que l’exercici físic també millora el benestar psicològic.

L’activitat física és beneficiosa per a les persones de totes les edats, nivells de forma i condicions físiques:

En la infància i joventut el joc ha estat tradicionalment l’activitat física més comú. Els jocs actius i informals són ideals perquè impliquen l’ús de diferents grups musculars, fomenten les relacions socials i, el que és més important, són divertits. No obstant això, hi ha altres tipus d’activitats, com fer algun tipus d’esport, córrer, nedar, passejar, caminar, ballar, anar en bicicleta, fer excursions, etc. que són una excel·lent mostra d’accions senzilles que ajuden a guanyar salut. En aquesta etapa de la vida és convenient fer cada dia, com a mínim, una hora d’activitat física moderada.

La major part de persones adultespoden dur a terme activitats físiques amb seguretat i comoditat, fins i tot en èpoques com l’embaràs i la lactància. Només cal seleccionar una o vàries activitats, pensar quan es faran, buscar el lloc, l’equipament (si és necessari), la manera d’incorporar aquesta activitat a la rutina diària i, molt important, tenir la motivació suficient per a començar. És aconsellable fer, com a mínim, 30 minuts d’activitat física moderada cinc o més dies per setmana.

A part de l’esport, hi ha moltes activitats per a triar:

  • Desplaçar-se a peu o en bicicleta per anar a la feina, a comprar, a fer encàrrecs, etc.
  • Pujar escales enlloc d’agafar l’ascensor o les escales mecàniques.
  • Aparcar el cotxe més lluny del que és habitual.
  • Baixar de l’autobús o metro unes parades abans.
  • Compartir els moments de joc i oci amb els fills/es.
  • Jugar i passejar amb els animals.
  • Ballar, fer excursions, treballar a l’hort o el jardí, etc.
  • Limitar el temps dedicat a la televisió, a l’ordinador, a les vídeo consoles, etc.

En el cas de les persones grans, és important tonificar i enfortir la musculatura, així com mantenir la mobilitat de les articulacions per tal de facilitar les tasques quotidianes i reduir el risc de caigudes. És aconsellable ser constant i actiu sense arribar a l’esgotament. Encara que puguin existir diferents tipus de barreres que facin difícil l’activitat física de la gent gran, amb l’ajut d’un professional que aconselli es poden trobar exercicis físics adequats i adaptats a cada situació particular, des de caminar, nedar, fer exercicis a dins l’aigua, ballar, fer tècniques de relaxació i estiraments, etc. En qualsevol cas, si no es té el costum de fer exercici físic de manera habitual s’haurà de començar de manera progressiva.

Valora aqueste article