L’alimentació saludable de l’adult
Alimentar-nos o nodrir-nos?
Cada etapa de la vida té uns requeriments energètics i nutricionals específics, que vénen determinats per les necessitats de creixement (per exemple, durant la infància), la creació de nous teixits (per exemple, en l’embaràs), la seva reparació (per exemple, en l’edat adulta i la vellesa), etc.
L’alimentació, com a acte conscient, voluntari i educable, té com a finalitat última una adequada nutrició. És a dir, mitjançant l’alimentació (la selecció, adquisició, preparació i ingesta d’aliments), posem en marxa la nutrició de l’organisme, és a dir, el conjunt de processos a partir dels quals aquest rep, transforma i utilitza les substàncies químiques contingudes en els aliments (digestió, absorció, excreció, etc.).
Alimentació i nutrició saludables en l’etapa adulta
Sense oblidar els aspectes sensorials i relacionats amb el plaer, alimentar-se suposa proporcionar a l’organisme una sèrie de calories i nutrients que, en l’adult, han de possibilitar que l’individu mantingui un òptim estat de salut, a la vegada que li permeten l’exercici de les diferents activitats que comporta cada tipus de treball . Una alimentació saludable, per tant, ha d’aportar una quantitat adequada i variada d’aliments, proporcionant els nutrients qualitativament i quantitativament necessaris per al funcionament normal de l’organisme, en el moment actual i també en el futur . I és que les millors estratègies per a la prevenció de malalties són, sens dubte, uns hàbits i estils de vida saludables, entre els quals es troba l’alimentació, però també la pràctica d’activitat física i l’absència d’hàbits tòxics com el tabac.
Els problemes de salut dels adults
Un dels principals problemes de salut pública en l’actualitat és, sens dubte, l’obesitat. A España, segons un informe de la Sociedad Española para el Estudio de la Obesidad (SEEDO) , un 15,5% de la població adulta de 25-64 anys és obesa, i un 39,2% pateix sobrepès. L’Organització Mundial de la Salut adverteix que l’obesitat està relacionada amb algunes de les principals causes de mort, i que està lligada al 60% de les defuncions causades per malalties no contagioses (malalties cardiovasculars, càncer o diabetis) i es preveu que aquesta xifra arribi al 73% el 2020 . Per prevenir tant l’obesitat com les malalties que se’n deriven, és important seguir un estil de vida saludable. Els següents consells pràctics, poden ajudar-te a aconseguir-ho:
10 consells pràctics
- Basa la teva alimentació en productes d’origen vegetal: fruites i verdures, pa, pasta, arròs (preferiblement integrals), llegums, fruites seques,…
- Limita la ingesta de carns magres, peix i ous a 2 racions petites al dia.
- Prefereix l’oli d’oliva a qualsevol altre greix (altres olis, mantega, margarina, nata, etc.).
- Escull els làctics desnatats o semidesnatats.
- Converteix l’aigua en la teva beguda diària d’elecció, reservant els sucs, refrescos i begudes alcohòliques per a situacions ocasionals.
- Reserva determinats aliments molt grassos, salats i/o ensucrats per a moments puntuals (embotits, carns grasses, brioxeria, patates xips, refrescos, etc.).
- Controla l’addició de sal durant la cocció i a la taula; pots substituir la sal per herbes aromàtiques i espècies.
- Gaudeix dels plaers de la gastronomia mediterrània.
- Camina cada dia 45 minuts.
- No fumis.
Referències bibliogràfiques
Salas-Salvado J, Rubio MA, Barbany M, Moreno B. [SEEDO 2007 Consensus for the evaluation of overweight and obesity and the establishment of therapeutic intervention criteria]. Med Clin (Barc) 2007 Feb 10;128(5):184-96.
Basulto J, Manera M, Baladia E. Postura del GREP-AEDN: la obesidad como enfermedad. Act Diet. 2008;12:98-9.