Les begudes

Les begudes s’inclouen en un grup divers de productes líquids en el que predomina fonamentalment l’aigua. L’aigua és el principal component del cos humà. Constitueix un 60% del pes corporal i és imprescindible per a assegurar la vida; el consum de begudes pretén compensar la pèrdua de líquids de l’organisme, que s’eliminen per la respiració, la suor, l’orina i les femtes principalment i que es calcula que és d’uns 2,5 litres al dia.

Les necessitats d’aigua varien en funció de l’edat, la situació fisiològica (embaràs, lactància...), la temperatura ambiental, el nivell d’activitat física, el tipus d’alimentació, etc. S’estima que la quantitat d’aigua que s’ha de beure al dia està al voltant dels 1,5-2 litres, ja que les necessitats hídriques es cobreixen no només amb les begudes, si no també amb l’aigua que contenen els aliments.

Begudes no alcohòliques

L'aigua és la beguda recomanada per excel·lència en qualsevol etapa de la vida. Conté, apart de la pròpia aigua, substàncies minerals en quantitats variables (calci, magnesi, sodi, ferro, fluor i iode). Podem trobar dos tipus principals d’aigua: Aigua potable no envasada (de l’aixeta) i aigua potable envasada, que pot ser, alhora, mineral natural (rica en minerals i altres components que li confereixen efectes beneficiosos, de manantial (sense les mateixes propietats) i preparades (tractades perquè siguin potables). En qualsevol cas, l’aigua no aporta calories al nostre organisme.

Les begudes refrescants són líquids preparats a base d’aigua potable amb o sense gas i alguns altres ingredients com extractes de fruites o plantes, suc de fruita, agents aromàtics, sucre, edulcorants, saboritzants, etc. Alguns exemples de begudes refrescants són les gasoses, aigües amb gas, els refrescos i les begudes amb suc de fruita, etc. En canvi, la llet, els preparats làctics i els sucs de fruites no són begudes refrescants, si no aliments líquids. Cal destacar que moltes begudes refrescants tenen un contingut elevat de sucre (una mitja d’uns 10 gr per 100 ml de producte), llevat que continguin edulcorants artificials acalòrics; per tant, els refrescos s’haurien de consumir de manera ocasional i no com a substituts de l’aigua.

Un altre tipus de begudes refrescants són les begudes esportives o isotòniques que es consumeixen per a reposar els líquids i minerals perduts durant l’exercici físic, per la qual cosa solen contenir sucres simples, vitamines (C, complex B i E), minerals i aroma de fruites.

Mereixen una atenció especial els sucs de fruites, que segons els ingredients utilitzats i el procés d’elaboració, conserven en major o menor proporció els nutrients de la fruita fresca, tot i que la fibra alimentaria mai hi és present. Alguns envasats contenen sucres afegits i/o additius, que han d’aparèixer a l’etiqueta. Els que conserven millor les vitamines, minerals i antioxidants són els que es preparen per al seu consum immediat, tot i que cal insistir en que el contingut en fibra sempre és molt menor que en la fruita sencera. Un altre aspecte a tenir present és que amb els sucs es tendeix a ingerir més peces de fruita de les recomanades i en conseqüència també un excés de sucres.

Begudes alcohòliques

Les begudes alcohòliques són totes les que contenen alcohol etílic (etanol) en la seva composició. Dins d’aquest grup hi ha les begudes fermentades, que es produeixen per fermentació de sucres de fruites (raïm, poma), obtenint vi, cava i sidra, o de la fermentació de cereals (ordi), obtenint la cervesa. Pel seu contingut en antioxidants, aquestes begudes consumides en els àpats i de manera moderada poden tenir un paper preventiu de certes malalties en adults. En canvi, les begudes destil·lades com l’aiguardent, el conyac, el rom, el vodka, el whisky i els licors s’obtenen per destil·lació de mostos fermentats i tenen un gran contingut d’alcohol i amb això un elevat risc de toxicitat.

Valora aqueste article