Les propietat dels fruits secs

Els aliments anomenats fruits secs són els fruits la part comestible dels quals és la llavor i que en la seva composició contenen menys d’un 50% d’aigua.

Els més consumits a Espanya són l’ametlla, l’avellana, la nou, la nou del Brasil, l’anacard, el pinyó, el pistatxo o festuc i la nou de macadamia.

Són aliments d’alt valor energètic degut a que en la seva composició destaca el contingut en greixos, que és del voltat d’un 50% del seu pes i els converteix possiblement en els aliments més rics en greixos del regne vegetal. Aquest greix es caracteritza per una aportació elevada d’àcids grassos monoinsaturats (AGM) i un baix percentatge d’àcids grassos saturats (AGS); destaquen els pistatxos i les nous pel seu alt contingut en àcids grassos poliinsaturats (AGP). La quantitat d’hidrats de carboni que contenen és menor (al voltat del 12-28%, segons el fruit sec). Pel que fa a la fibra alimentaria, els fruits secs es consideren rics en fibra (6-15%), essent aquesta especialment alta en l’ametlla i menys abundant en les nous. Les proteïnes són el component minoritari, tot i que l’ametlla i el pistatxo n’aporten al voltant del 20%, cosa que suposa una aportació gens menyspreable.


Comp. per 100 g

Energia Kcal

Protïína g

Lípids g

AGS g

AGM g

AGP g

Glúcids g

Fibra g

Ametlla crua

589

19,1

54,2

4,59

36,04

11,19

6,2

10,6

Nou crua

645

14,5

63,8

5,66

11,47

43,84

3,3

5,9

Pistatxo torrat

599

18,0

53,0

6,70

35,70

8,00

12,6

8,5

Font: Taules de composició d'Aliments del Cesnid.

Els fruits secs contenen petites quantitats de diversos compostos que participen en nombroses funcions rellevants per a la salut. La major part d’aquests contenen quantitats significatives d’antioxidants, especialment si es consumeixen amb pell. Contenen també fitosterols, àcid fòlic i minerals com calci, fòsfor, magnesi, potassi, amés d’un contingut remarcable d’oligoelements com ara zenc, coure, iode i seleni. Cal destacar la insignificant quantitat de sodi que presenten si es consumeixen sense sal afegida.

En conjunt, gràcies a la seva composició natural, i segons indiquen diversos estudis científic:
- Els fruits secs poden constituir un dels aliments de consum habitual amb major efecte cardioprotector degut, entre altres, a l’efecte reductor del colesterol, principal factor de risc de malaltia cardiovascular.  Destaca en aquest aspecte l’efecte cardioprotector del consum habitual de nous.
- Tot i el seu elevat valor energètic, és aconsellable incloure de manera habitual els fruits secs en l’alimentació, llevat que hi hagi una prescripció de restricció calòrica específica.
- Són recomanables en èpoques en què els requeriments nutritius i energètics són elevats, com per exemple en l’adolescència.

Els fruits secs tenen una gran versatilitat gastronòmica. Es solen consumir secs i torrats, ja que són més digestius que crus, i és preferible menjar-los sense sal.

Degut a la seva composició, i per tal de mantenir-los en bon estat de conservació, és aconsellable emmagatzemar els fruits secs en ambients frescos i secs, evitant així el creixement de fongs i que es tornin rancis.

Valora aqueste article