L'oli d'oliva, un aliment funcional

L'oli d'oliva, un aliment funcional

L'oli d'oliva és un dels pilars bàsics de la dieta mediterrània. El seu consum es situa a milers d'anys a l'antiguitat sent els països mediterranis, sobretot Espanya, Itàlia i Grècia, els majors productors i consumidors.

Segons normativa europea l'oli d'oliva es classifica en 4 tipus: oli d'oliva verge extra, oli d'oliva verge, oli d'oliva i oli "d'orujo" d'oliva. La qualitat de l'oli d'oliva depèn del mètode d'extracció: processos mecànics com el premsat en el cas de l'oli d'oliva verge i verge extra, o químics com el tractament amb disolvents en el cas de l'oli "d'orujo" d'oliva;  les seves característiques organolèptiques (gust, olor, color) i del contingut en àcids grassos lliures (acidesa).

Les característiques de l'oli d'oliva depenen de la varietat de l'oliva, de la forma de processament i del mètode d'emmagatzematge. L'escalfament a l'hora de cuinar li fa perdre part de les seves propietats.

L'oli està compost majoritàriament per la fracció grassa i per una fracció minoritària formada principalment per compostos polifenòlics i vitamines.

Numerosos estudis han demostrat els efectes beneficiosos de l'oli en relació amb el contingut en àcid gras, concretament l'àcid oleic, un àcid gras monoinsaturat. Aquest tipus d'àcids grassos tenen una relació directa amb la prevenció de malalties cardiovasculars a l'actuar sobre les lipoproteïnes LDL.

Actualment es coneix que la fracció minoritària, polifenols i vitamines, també exerceix un paper important en la protecció cardiovascular, no només per la seva acció antioxidant, sinó també pel seu efecte sobre la millora de la funció endotelial o el que és el mateix, milloren l'elasticitat dels vasos sanguinis evitant així la formació de plaques d'ateroma, primer pas dels processos asteroscleròtics.

En aquest sentit, des de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) s'ha donat a conèixer una declaració sobre les propietats saludables del consum d'oli d'oliva ric en polifenols sobre el sistema cardiovascular.

Per tot això, l'oli d'oliva és considerat un aliment funcional degut a que és un aliment que de per sí té efectes beneficiosos sobre l'organisme.

 

Referències:

(1) http://fdmed.org/dieta-mediterranea/decalogo/

(2)Reglamento (CE) Nº1019/2002 de  la Comisión de 13 de juniode 2002 sobre las normas de comercialización del aceite de oliva, http://www.boe.es/doue/2002/155/L00027-00031.pdf

(3) Manuel Suarez Recio,2010. Tesis doctoral. Universidad de Lleida. http://www.antioxidants.udl.cat/Antioxidants_Research_Group/Tesis_files/tesis%20completa.pdf

(4) Covas  y colaboradores.2006. PharmacologicalResearch, 55 (3):175-186

(5) EFSA Journal. 2011;9(4):2003 http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2033.pdf

 

 

 

Valora aqueste article