Obesitat infantil

L’obesitat infantil es caracteritza per una excessiva acumulació de greix corporal i es manifesta per un excés de pes i volum corporal. Es considera una malaltia crònica, complexa i multifactorial, que sol començar en la infància i adolescència i que té el seu origen en una interacció genètica i ambiental, essent més important la part ambiental o conductual, que s’estableix per un desequilibri entre la ingesta i la despesa energètica.
La valoració de l’obesitat en el nen i l’adolescent és més difícil que en l’adult; els mètodes més utilitzats en clínica pediàtrica són les corbes de pes en relació a la talla, l’Índex de Massa Corporal (IMC) i el Pes Relatiu, tot i que per a poder valorar més específicament el greix i la seva distribució s’han de mesurar els plecs cutanis i els perímetres de la cintura i els malucs. En qualsevol cas, cal tenir el diagnòstic de sobrepès o obesitat per part del pediatra perquè el nen comenci un tractament d’aprimament o manteniment del pes, que serà individualitzat i haurà d’estar controlat per professionals de l’alimentació i la nutrició.
Les repercussions de l’obesitat  i el sobrepès en el creixement i el desenvolupament del nen són importants. La sobrecàrrega ponderal i els canvis en la composició corporal desencadenen respostes hormonals que alteren el ritme normal de creixement; també és freqüent observar precocitat en els canvis puberals, així com dificultats per a la maduració psicològica i l’adaptació social.
L’objectiu del tractament de l’obesitat infantil és aconseguir un pes saludable i el seu manteniment al llarg del temps. Les opcions terapèutiques inclouen dieta, activitat física, protocols de modificació de conducta i, en alguns casos excepcionals, tractament farmacològic. No obstant això, és important destacar que el millor tractament de l’obesitat és la seva prevenció, i aquesta ha de començar des de la infància. L’objectiu prioritari és consumir una dieta equilibrada i variada, adaptada al ritme de creixement i desenvolupament del nen i el jove, el manteniment d’un pes saludable i d’una salut òptima a totes les edats.

Algunes mesures generals de prevenció de l’obesitat relacionades amb l’alimentació són:

Alimentació planificada, equilibrada, variada i adaptada.

Ensenyar i practicar uns hàbits alimentaris saludables.

Adequar l’horari als àpats familiars.

Adaptar la mida de la ració alimentària a les necessitats del nen.

Evitar l’oferiment d’aliments com a premi.

Fer servir l’aigua com a beguda, enlloc de begudes amb gas i refrescos.

Augmentar el consum de verdures, fruites, llegums i cereals de gra sencer.

Limitar el menjar entre hores, sobretot aliments d’alta densitat energètica.

Cal tenir present que els hàbits alimentaris estan influïts per molts factors, entre els quals hi ha les hores de son i descans, per la qual cosa és recomanable que els nens sopin i se’n vagin a dormir d’hora i comencin el dia amb un esmorzar complert.
Tant important com els hàbits alimentaris és l’estimulació de la pràctica d’exercici físic des de la infantesa, ja sigui a l’escola, a la família, a la comunitat, etc. Aquests són alguns consells per a la pràctica d’exercici físic en l’edat infantil i juvenil:

  • Participació en activitats d’esport escolar.
  • Augment de l’activitat física quotidiana (caminar, pujar escales, etc.)
  • Moderació de les activitats sedentàries: Televisió, vídeo-consoles, ordinador, etc.
  • Manteniment de les activitats esportives durant l’adolescència i l’etapa juvenil.
  • Participació en activitats comunitàries de promoció de l’exercici físic: Senderisme, curses populars, passejos en bicicleta, esports de platja, futbol sala, etc.
  • Promoció d’un entorn familiar i estil de vida saludable.
  • Proposta de plans individuals d’activitat física per a nens amb obesitat o sobrepès.

Valora aqueste article