Vida saludable per Nadal

Amb l'inici de les Festes de Nadal comença una etapa de varis dies on tots fem excessos pel que fa a la ingesta de menjar i beguda. És important controlar aquests accessos, ja que poden passar comptes a la nostra salut. Els àpats nadalencs no tenen perquè estar renyits amb els hàbits de vida saludable, només és necessari tenir en compte una sèrie de consideracions nutricionals bàsiques.

·         Iniciar els àpats amb aperitius saludables com per exemple sucs de verdures o pinxos de fruites. 

·         Incluir un aliment vegetal com a protagonista del primer plat: combinacions imaginatives de pasta integral o llegums.

·       Les converses amb amics i familiars durant la sobretaula no necessàriament han d'estar unides a seguir menjant. Es poden dur a terme mentres es passeja.

·         Evitar el sedentarisme. Mentres fem exercici no només no consumim aliments, sinó que a més a més cremem algunes calories. 

Els excessos que es cometen durant el Nadal, com els àpats rics en greixos i sucres o el major consum de begudes alcohòliques, poden suposar un risc per a la salut en general i sobre la salut cardiovascular en particular. Per això és important elaborar menús cardiosaludables incloent aliments que continguin omega 3 i esterols vegetals com el salmó, les anxoves, les nous o els cigrons. No oblidem que una dieta saludable també pot ser festiva.

En general, els aliments típics d'aquestes festes, ja siguin dolços o salats, no són perjudicials en si mateixos, sinó que és la quantitat i el descontrol alimentici el que és problemàtic per a la salut.  

Un cas molt especial són els nens. En aquest període es redueix la seva activitat física i augmenta el consum d'aliments menys saludables, bàsicament per la seva gran aportació calòrica. És per això que s'aconsella seguir una sèrie de pautes com:

·         Els dolços s'han de prendre només en ocasions assenyalades.

 

·         Les fruites han de ser el postre de l'elecció. La pinya és una fruita idònia per fer una bona digestió. 

 

·         Fomentar l'aigua com a beguda en comptes dels refrescos i sucs, per a no sobrepassar el marge de sucre als àpats. 

 

·         Intentar que les joguines que es regalen fomentin l'exercici físic i evitin el sedentarisme. 

No oblidem que els bons hàbits han de ser compartits per tota la família. 

Tot i que està reconegut que els petits accessos no només no són nocius, sinó que són beneficiosos per la pròpia autoestima, durant aquestes festes és important que tota la família mantingui un equilibri compensatori realitzant més vida activa i disminuint el sedentarisme.

 

REFERENCIAS 

·         http://nyp.org/news/hospital/2012-diet-holiday-meal.html

·         http://www.bmj.com/content/345/bmj.e8223

 

  

Valora aqueste article