Pastís ‘tatin’ de poma

Atenció! Estem davant un dels pastissos clàssics de la història de la rebosteria, el famós pastís nascut d’un accident (diuen que les germanes que el van inventar el van coure de cap per avall i que, en lloc de corregir el desgavell, van decidir servir-lo així).Veure més...

  • > 60
  • Media
  • 6

Ingredients

Com fer Pastís ‘tatin’ de poma

  • PAS 1

    Prepara la massa: col•loca en un bol la farina, la sal i la vainilla, i barreja-ho. Talla la mantega a daus d’1 cm de costat i incorpora-la al bol, molt freda.

  • Treballa els ingredients amb la punta dels dits

    PAS 2

    Treballa els ingredients amb la punta dels dits, fins que aconsegueixis sorrejar la farina: es tracta d’anar embolicant la mantega amb els elements secs com si s’estigués salant un ingredient; han de quedar petites partícules de mantega embolicades en la farina, i la resta d’ingredients, secs. El resultat final tindrà un aspecte semblant a la sorra humida de platja.

  • PAS 3

    Afegeix el sucre i, finalment, incorpora l’ou batut. Perquè la massa es compacti, agrega-li de forma gradual, a mesura que vagi sent necessari. Tampoc treballis molt la massa: pasta-la el just perquè es compacti. Interessa que quedi molt trencadissa. Embolica la massa en paper film i deixa-la reposar 1 h a la nevera perquè prengui cos.

  • PAS 4

    Estira la massa entre fulles de paper vegetal amb un corró. Deixa-li un gruix de 3 mm. Reserva-la a la nevera fins al moment d’utilitzar-la, però deixa-la destapada perquè s’assequi una mica. L’ideal és preparar-la amb 24 hores d’antelació.

  • Prepara el farcit:

    PAS 5

    Prepara el farcit: pela les pomes amb un pelador. Assegura’t que queden llises, sense imperfeccions. Talla les pomes a quarts i retira’ls-hi el cor amb les llavors.

  • PAS 6

    Posa a escalfar en una paella ampla la meitat del sucre, en sec. Quan s’hagi començat a caramel•litzar, agrega l’altra part de sucre. Repeteix l’operació fins que l’hagis incorporat tot. Quan estigui caramel•litzat i comenci a formar-se escuma, incorpora la mantega i barreja-ho.

  • PAS 7

    Col•loca les pomes a la paella, ajustades entre si però sense superposar-les. Dóna’ls-hi una cocció per ambdós costats a foc baix, fins que es comencin a estovar. Cal aconseguir una cocció uniforme però no total de la fruita, ja que s’haurà d’acabar de coure al forn quan hagis muntat el pastís.

  • PAS 8

    Gira les pomes amb compte de no trencar-les. Pots aromatitzar-les amb una mica de pell de llimona o amb canyella mòlta.

  • PAS 9

    Muntatge: unta amb mantega un motlle circular d’uns 20 cm de diàmetre. Folra la base del motlle amb un disc de paper vegetal perquè et resulti fàcil desemmotllar el pastís un cop cuit.

  • Ordena les pomes

    PAS 10

    Ordena les pomes molt ajustades a la base del motlle, amb la cara corba cap avall. Procura que no es trenquin. Talla la massa en forma circular. Dóna-li 1 cm de diàmetre més que la mesura del motlle. Col•loca la massa al damunt de les pomes. Ajusta les vores de la massa, ficant-les entre el motlle i les pomes.

  • PAS 11

    Posa a coure el pastís ‘tatin’ al forn preescalfat a 160º C durant 30-35 minuts. Deixa refredar el pastís abans de desemmotllar-lo: dóna el tomb al motlle al damunt d’un plat perquè la massa de dalt passi a estar a la base un cop desemmotllada.

Valora aquesta recepta

Consells per cuinar Pastís ‘tatin’ de poma

El truc: talla la massa a mida

En utilitzar algun tipus de massa per a les teves receptes, és fonamental tallar-la amb la mida adequada. Hi ha un truc molt senzill amb el qual segur que no t’equivocaràs de mida: per fer el tall, utilitza el mateix motlle que després cobriràs amb la massa, pressionant bé. Així tindràs la massa tallada a la mida exacta i la recepta et quedarà magnífica!

Truco destacado de la receta
Caldo Casero de Pollo Gallina Blanca

Descubre nuestros Caldos Caseros Gallina Blanca

Comprar online

És poc habitual preparar un pastís ‘tatin’ a casa, perquè resulta una mica complicat, per això et presentem aquest vídeo que, si el segueixes pas a pas, et resultarà una guia infal·lible.

Atreveix-te a preparar aquest pastís ‘tatin’. Són unes postres delicioses que, fetes a casa, encara tenen millor sabor i que poden convertir un berenar rutinari en una sofisticada reunió.

El pastís ‘tatin’ és molt amic dels lactis. Acompanya les porcions amb una mica de crema de llet, nata o d’un gelat amb base de llet. Triomfaràs!